Απόλλων

 

 Δυο λόγια για τον Άλιστερ Κρόουλι

 

 Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να περιγράψουμε σε ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο όλα όσα ήταν πραγματικά ο Άλιστερ Κρόουλι. Υπάρχουν ορισμένες αρκετά αξιόπιστες διαδικτυακές πηγές, όπως η Βικιπαίδεια, στις οποίες μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει κάποιες πληροφορίες στα Ελληνικά, έτσι εδώ θα κάνω μόνο μία σύντομη αναφορά. Σε κάθε περίπτωση, θα συμβούλευα όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τον Άλιστερ Κρόουλι, να μην αρκεστούν στη γνώμη των άλλων γι' αυτόν, αλλά να μελετήσουν οι ίδιοι το έργο του ώστε να σχηματίσουν ιδία άποψη.

 

 Ο Έντουαρντ Αλεξάντερ Κρόουλι (1875-1947) γεννήθηκε στο Ρόγιαλ Λίμινγκτον Σπα της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε στα κολλέγια Malvern και Trinity του  Καίμπριτζ, όπου άλλαξε το όνομά του σε Άλιστερ. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας και ποιητής, δημοσιογράφος, ικανός ορειβάτης, εξερευνητής, σκακιστής, σχεδιαστής, εραστής γυναικών, γιόγκι, μάγος, προφήτης, μαχητής της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φιλόσοφος και καλλιτέχνης. Πειραματίστηκε με ναρκωτικές ουσίες (οι οποίες ήταν νόμιμες στην εποχή του) και εθίστηκε στα ναρκωτικά εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης για τη θεραπεία του άσθματος από το οποίο υπέφερε. Κατάφερε να απεξαρτηθεί μετά από σκληρές προσωπικές προσπάθειες, αλλά όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και δεν είχε πια πρόσβαση στα νέα φάρμακα, ο γιατρός του αναγκάστηκε να του συνταγογραφήσει εκ νέου ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να πεθάνει ηρωινομανής στην ηλικία των 72 ετών.

 

Σήμερα, ο Κρόουλι είναι πιθανώς περισσότερο γνωστός ως αποκρυφιστής και ως ο πρώτος Άγγλος που εγκαθίδρυσε θρησκεία, το Θέλημα.

 

Μετά από ένα ατυχές περιστατικό στην Κεφαλού της Σικελίας, όπου κάποιο μέλος της ομάδας πέθανε όταν ήπιε νερό από μολυσμένη πηγή (παρά τις προειδοποιήσεις του Κρόουλι), τα tabloids της εποχής άδραξαν την ευκαιρία να στραφούν εναντίον του, αποκαλώντας τον «χειρότερο άνθρωπο του κόσμου» και «άνθρωπο που όλοι θα θέλαμε να κρεμάσουμε». Αν και αυτά γράφτηκαν την ίδια εποχή που μεσουρανούσε ο Χίτλερ (!), ο κίτρινος τύπος κατάφερε να δημιουργήσει ένα χαρακτήρα που όχι μόνο αδικούσε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Κρόουλι αλλά και έμελε να εντυπωθεί για δεκαετίες στο μυαλό των ανθρώπων.

 Είχαν άδικο οι επικριτές του Κρόουλι;

 

Ο Άλιστερ Κρόουλι διέθετε μια πολύπλευρη αλλά δύσκολη προσωπικότητα που, τελικά, κατάφερε να συνδέσει τις πολύ χαμηλές και γήινες δονήσεις με τις πολύ υψηλές και υπερβατικές. Ήταν εξαιρετικά ευφυής και δημιουργικός, κάτι που του έκανε δύσκολο να αντέξει το κλίμα της Βικτωριανής Αγγλίας. Κατηγορήθηκε ως μαύρος μάγος και σατανιστής, χωρίς να είναι. Του άρεσε να προκαλεί και να τρομάζει όσους ήταν σεμνότυφοι και επιρρεπείς στο φόβο, και το χιούμορ του συχνά παρεξηγούνταν.

 

Εξέφρασε αντιλήψεις και έκανε πράγματα που ήταν θεμιτά και συνηθισμένα για την εποχή που ζούσε αλλά όχι για τις ημέρες μας, πράγματα που, ενώ ήταν απαράδεκτα για την εποχή του, σήμερα θα μας εύρισκαν σύμφωνους και, τέλος, πράγματα που ήταν κατακριτέα τότε όσο και σήμερα. 

 

Ωστόσο, για μένα  το ερώτημα δεν είναι αν ο Άλιστερ Κρόουλι ήταν «καλός» ή «κακός». Άλλωστε, όπως ειπώθηκε από μια άλλη σημαντική μορφή στο παρελθόν, «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω».  Ούτε, ακόμα, με ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε οπαδούς της κοσμοθεωρίας του. 

 

Αυτό που με απασχολεί είναι το να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του πνευματικού του έργου, να παραδειγματιστούμε τόσο από τη σοφία που επέδειξε όσο και από τα λάθη του, και επίσης να αφομοιώσουμε τη γνώση που πρόσφερε, με σκοπό την προσωπική μας πνευματική εξέλιξη. 

 

Ζητούμενο είναι, τελικά, να γνωρίσουμε τον Αληθινό Εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε το αληθινό μας Θέλημα (ή, αλλιώς, το Θέλημα του Θεού στην καρδιά) και να πραγματώσουμε το δυναμικό μας στη γη. Με άλλα λόγια, να φτάσουμε στην προσωπική μας Εντελέχεια. 

 

Προσωπικά, ήρθα σε επαφή με την ενέργεια του Άλιστερ Κρόουλι στα εσωτερικά πεδία στις αρχές του 2009 και, η αρχικά αρνητική και φοβισμένη αντίδρασή μου εξελίχτηκε σε χαρά, βαθιά πνευματική αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα μου δίδαξε μέχρι σήμερα.

 

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε μέρος των αρχείων διαυλισμού με την οντότητα που είναι γνωστή ως Άλιστερ Κρόουλι, καθώς και κείμενα που προκύπτουν από την  προσωπική μου ενασχόληση με το έργο της πρόσφατης ενσάρκωσής του και την  ερμηνεία του.